Απλά επανεγκαταστήστε τα Γλωσσικά Εργαλεία από τον εγκαταστάτη τους. Πριν από αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε την έκδοση των Γλωσσικών Εργαλείων που είναι συμβατή με το Σύστημά σας ανατρέχοντας στα iSquare Downloads.
Στο τμήμα Πληκτρολόγιο > Πηγές Εισόδου > Επεξεργασία (σε προηγούμενα macOS Πληκτρολόγιο > Κείμενο) σας δίδεται η δυνατότητα να ρυθμίσετε τη συμπεριφορά της μηχανής ορθογραφίας του macOS. Η συνιστώμενη ρύθμιση σχετικά με τη γλώσσα μας είναι να σύρετε τα "Ελληνικά (iSquare)" πρώτα στον κατάλογο και να τα επιλέξετε. Αυτό σας εξασφαλίζει ότι τα κείμενά σας θα ορθογραφούνται ελληνοαγγλικά (ο Ελληνικός Ορθογράφος παρέχει εξ' ορισμού τη δυνατότητα αυτή). Εάν τα κείμενά σας περιλαμβάνουν και άλλες γλώσσες όπως π.χ. Γαλλικά, Ισπανικά κλπ, μπορείτε να επιλέξετε "Αυτόματα κατά Γλώσσα" (Automatically by Language) ώστε ανάλογα με τις λέξεις να χρησιμοποιούνται περισσότεροι του ενός ορθογράφοι ταυτόχρονα. Επιβάλλεται και σε αυτήν την περίπτωση να έχετε τα "Ελληνικά (iSquare)" πρώτα στον κατάλογο ανεξαρτήτως της σειράς που έχετε επιλέξει για τις υπόλοιπες γλώσσες.
Συχνά λέγοντας "δε λειτουργεί ο ορθογράφος για τα ελληνικά" εννοούμε πως δε διορθώνει αυτόματα ή δεν υπογραμμίζει αυτόματα τις λάθος λέξεις. Πρέπει να κατανοήσουμε πως η αυτόματη διόρθωση είναι μια έξτρα δυνατότητα της μηχανής ορθογραφίας του macOS και δεν πρέπει να συγχέεται με τη λειτουργία του Ελληνικού Ορθογράφου. Η ενεργοποίηση της αυτόματης διόρθωσης αφορά όλες τις γλώσσες και γίνεται ως εξής: Επιλέξτε στο μενού Επεξεργασία > Ορθογραφία και Γραμματική > Έλεγχος Ορθογραφίας κατά την πληκτρολόγηση ή Αυτόματη διόρθωση ορθογραφίας ή και τα δύο. Έχετε υπόψη ότι για τα Ελληνικά, που είναι μια σύνθετη γλώσσα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αυτόματη διόρθωση. Συνιστάται να ελέγχετε οπτικά το κείμενο για τυχόν αστοχίες του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης.
Επιλέξτε το επίπεδο αυτόματης διόρθωσης που επιθυμείτε στη ρύθμιση Γλωσσικά Εργαλεία.
Το επίπεδο αυτόματης διόρθωσης του Ελληνικού Ορθογράφου είναι εξ' ορισμού ρυθμισμένο στο 'Βασικό'. Αυτό εξασφαλίζει μεγάλη βεβαιότητα στη διόρθωση, αλλά λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής γλώσσας οι λέξεις που διορθώνονται είναι ελάχιστες. Μπορείτε να ανεβάσετε το επίπεδο αυτόματης διόρθωσης στο 'Εξελιγμένο' τσεκάροντας το κουτάκι στο τμήμα Γλωσσικά Εργαλεία των Ρυθμίσεων Συστήματος. Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι η βεβαιότητα της αυτόματης διόρθωσης στα Ελληνικά μειώνεται και ως εκ τούτου θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να ελέγχετε τα κείμενά σας για περιπτώσεις όπου η αυτόματη διόρθωση έδωσε άλλο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.
Οι βασικές ευκολίες που προσφέρει η μηχανή ορθογραφίας του Συστήματος και ισχύουν για όλες τις γλώσσες είναι ο έλεγχος κατά την πληκτρολόγηση και η αυτόματη διόρθωση. Μπορείτε να τις ενεργοποιήσετε σε κάθε εφαρμογή από το μενού Επεξεργασία > Ορθογραφία και Γραμματική.
Ο έλεγχος κατά την πληκτρολόγηση εντοπίζει τα λάθη επισημαίνοντάς τα με διάστικτη κόκκινη γραμμή. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να κάνουμε δεξί κλικ επάνω στη λάθος λέξη και να διαλέξουμε μία από τις προτάσεις προς διόρθωση. Το πλεονέκτημα είναι ότι δε χρειάζεται να ανοίξουμε το πλαίσιο ορθογραφίας και να κάνουμε ορθογραφικό έλεγχο συνολικά εκ των υστέρων.
Η αυτόματη διόρθωση προχωρά ένα βήμα επιπλέον διορθώνοντας τη λάθος λέξη που πληκτρολογούμε. Εάν η βεβαιότητα της αυτόματης διόρθωσης δεν είναι υψηλή, τότε η λέξη σημειώνεται με διάστικτη κόκκινη γραμμή όπως προηγουμένως. Εάν η διόρθωση γίνει, τότε η λέξη σημειώνεται με μπλε διάστικτη γραμμή. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να κάνουμε αργότερα δεξί κλικ επάνω της και να επαναφέρουμε τη λέξη στην αρχική της μορφή εάν η αυτόματη διόρθωση δεν είναι σωστή. Στα Ελληνικά, λόγω πολλών τύπων, ρηματικών και πτώσεων, η αυτόματη διόρθωση είναι λίγο επισφαλής ιδιαίτερα εάν έχουμε επιλέξει το Εξελιγμένο επίπεδο στις ρυθμίσεις των γλωσσικών εργαλείων.
Μια πολύ χρήσιμη λειτουργία του ορθογράφου είναι o έλεγχος μεμονωμένης λέξεως. Τον χρησιμοποιούμε συνήθως όταν δε γνωρίζουμε την ορθογραφία μιας λέξεως που ξεκινάμε να γράφουμε ή όταν επιθυμούμε να συμπληρωθεί αυτόματα το υπόλοιπο της λέξεως για ευκολία. Γράφοντας λοιπόν μια λέξη μπορούμε να ζητήσουμε έλεγχο ορθότητας κάνοντας δεξί κλικ επάνω της.